SERİ KATİLLER HAKKINDA BİLMEK İSTEDİĞİNİZ HER ŞEY

Seri katil denilince akla gelen ilk şey; aynı kişinin birden fazla işlediği cinayetlerdir. Peki, bir seri katili bu kadar basit tanımlamak doğru mudur? İşte tam olarak bu sorunun cevabını bulmaya çalışıyoruz.

                Herkesin duyduğu hatta bir yerde konusu geçtiğinde ismini söyleyeceği çok meşhur seri katiller vardır. Örnek vermek gerekirse Ted Bundy ya da Karındeşen Jack bunların başını çekerken, kurgusal olarak ise Hannibal Lecter karakteri söylenmektedir.

                Gerçekte suç tanımı olarak kime seri katil denir? Bunun tanımlamasını FBI nasıl yapmış birlikte okuyalım: Seri katiller 30 günden fazla bir zaman içinde iki ya da daha fazla kişiyi öldürmüş, çeşitli kişilik bozukluklarına sahip kişilerdir. Öldürme nedenleri ise değişiklik gösterir. FBI’ın “Suç Sınıflandırma Kitapçığında” seri katilleri üç kategoriye ayırır: “Organize”, “Organize olmayan” ve “Karışık” -hem düzenli hem de düzensiz karakter gösteren saldırganlar. Bazı katiller cinayetlerine devam ederken düzenli halden düzensize geçiş yapabilmektedirler.

Psikoloji bu sürecin ana temel yapılarından biridir.

                Bu tanım günümüz çağında sürekli olarak eklenerek hatta değişerek yeni tanımlarla birlikte gelişmektedir. Akıp giden zamanda hiçbir şey olduğu gibi kalamaz.

Polisiye, suç, gerilim, korku, cinayet, dedektif konuları ile ilgilenenler için merak ettiklerini bir başlık altında topladım. Bu yazıyı sonunu kadar okuduğunuzda seri katiller ile ilgili merak ettiğiniz tarihçeyi ve bilgileri öğrenmiş olacağınıza emin olabilirsiniz.

Kayıtlara göre ilk seri katil tanımı ne zaman yapıldı:

Aslında uzun araştırmalar sonucunda kesin bir netlik bulunmamasına rağmen genel kanı olarak bu tanımı hayatımıza sokan isim Henry Howard Holmes. Burada dikkat edilmesi gereken husus ilk seri katil olmadığı ancak kayıtlara geçen ilk seri katil olduğudur.

Ünlü seri katilleri tek tek zamanla başka yazılarda inceleyeceğiz.

İlk seri katil:

Dünya çapında bir çok uzman tarafından yapılan araştırmalara göre ilk seri katil Locusta’dır. Aslında bakarsanız tarihin ilk bilinen seri katili bir kadındır.

Günümüzde bile adından bahsedilen en ünlü seri katiller:

  1. Ted Bundy: Tarihin en ünlü seri katili midir? Kuşkusuz çoğuna göre öyledir. 1974-78 yılları arasında ABD’nin çeşitli yerlerinde çok sayıda genç kadına tecavüz etmiş ve öldürmüştür. Bundy 10 yıla aşkın inkar sürecine rağmen sonunda otuzdan fazla cinayet işlediğini itiraf etmiştir. Hakkında çok sayıda kitap, film ve belgesel yer almaktadır.  1989’da elektrikli sandalyede idam edilmiştir.
  2. Harold Shipman: İlk olarak 15 yaşındaki bir hastasını öldürmekten suçlu bulunmuştur. Yapılan soruşturmalar neticesinde 250 kişiyi öldürmüş olabileceği gerçeği ortaya çıkmıştır.  Çoğunlukla kadın kurbanlarını seçtiği öldürmek için yüksek dozda morfin verdiği saplanmıştır. Öldürdüğü kurbanların ölüm raporlarını bile değiştirdiği tespit edilmiştir.
  3. Jack the Ripper (Karındeşen Jack): İngiltere 19. yüzyılda bir seri katilin işlediği cinayetlerle sarsıldı. Katil, özellikle yoksul mahallelerde yaşayan genç kadınları kurban olarak seçiyordu. İlk olarak, 31 Ağustos 1888 günü Mary Ann Nichols isimli kadının cesedi 2 adam tarafından bulundu. Kadının boynu vahşice kesilmişti. Devamında ise dört ceset daha bulundu. Bunlar katilin başlıca beş kurbanıydı. Hakkında onlarca film ve dizi çekilmiştir.
  4. Edmund Kemper:  Nekrofil seri katil olarak tanımlanan Kemper, henüz 15 yaşındayken büyükanne ve büyükbabasını öldürdü. Akıl hastası suçlularının tutulduğu en yüksek güvenlikli bir hapishanede tutuldu. 21 yaşında psikiyatristleri iyileştiğine ikna edince serbest bırakıldı. 1970’lerde annesi dahil pek çok kadının ölümünden sorumlu tutuldu.
  5. Andreı (Andrey) Cikatilo: Ukrayna doğumlu olan Sovyet seri katil, 1978-1990 yılları arasında 53 kişinin cinayetinden sorumlu tutuldu. Kendi itirafına göre 56 cinayet teşebbüsünde bulunan ve bunların 53’ünü sonuçlandıran Cikatilo, 14 Şubat 1994 yılında kafasına kurşun sıkılarak infaz edildi. Lakabı “Rostov Kasabı.”
  6. Pedro Lopez Monsalve: “Andes Canavarı” lakabıyla bilinen seri katil Kolombiya, Peru, Ekvator üçgeninde 300 çocuğa tecavüz edio öldürmüştür. 1999 yılında verdiği bir röportajında kendini yüzyılın adamı olarak tanımlamış ve iyi davranış sergilediği için serbest bırakılması gerektiğini söylemiştir.

Uzayan bu listeye ek olarak: H.H Holmes, Ed Geın, Elızabeth Bathory, Charles Manson, Tsutomu Miyazaki, Charles Edmund Cullen, Dennis Rader, John George Haigh, William Bonin de tarihin ünlü seri katilleri arasında yer almaktadır.

Seri katillerin ortak özelikleri:

  • Birbirine benzer en az üç cinayet işlemeleri.
  • Kurbanlarına ait bir eşyayı saklamaları.
  • Genellikle tek çalışmaları.
  • Öldürmeye bağımlı olmaları.
  • Kurban seçimlerinde bir yol izlemeleri.
  • Cinsel eğilimleri.
  • Geçmişte yaşadığı kötü anıları.
  • Kendilerini üstün görmeleri.

vb.

En çok seri katil çıkan ülke:

Amerika Birleşik Devletleri.  İngiltere ve Güney Afrika olarak devam etmektedir.

Sağlıcakla kalınız.

Özkan URAL

0 0 votes
Article Rating
Haber Bültenine kayıt ol-Yorumları Takip Et
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
error: Bu alan koruma altındadır